Just to let you know,we have...

Monday, September 21, 2009

"Ish...saya masih belajar lagi laa.....makan pun megi lagi"

"uish dah besar anak ko ni Zam...bujang dah...umur baper ni....???" yang ini paman aku ckp...
"alah baru 22 thn jer...."..bpk aku balas plak..
"ini ker yang blajar kat indon ni??laa dulu kecik jer kot....dah bujang dah anak ko"
dan trus sambung..."macam mane gempa-bumi hari tue??ganyang macam mane plak...ada tikam2 ker....." soal paman aku..
aku pun mencelah.."sentimen itu ada...tapi kami just play safe jer paman...gempa bumi mmg giler la....seram wooo...rasa gegaran.."
"ooohhh....eh ko ni...hakim...semua dah cukup....biler nak carik2 ni....dah ada belum...paman ada sekuntum"....
aku blur jap...."ape yang cukup...carik aper??kalau bisnes MLM saya takmau terlibat la..."lebih kurang gini la aku reply....smbil melawak...
"hahahah...dah sekolah pesantren....cukup dah syarat kawin tu...dah ada calon belum...kalau takda...ni haa si polan ni....bleh pakcik kenalkan"..aku terpaksa bahasakan si polan...malu kot kalau org tahu saper paman aku....
"hahahha" satu rumah gelak....
"paman...saya ber-universiti dkt indon paman....bkn pesantren....hihi..."masa ni sumpah aku gelak HIHI....geli hati aku time ni...
"ooo ni amek medic kaaa....?? lagi ckp syarat ni..." sape ntah mencelah time n....tak ingat kot....
then aku guna la senjata rahsia aku "ish...saya masih belajar lagi laa paman...makan pun megi jer....tiket raya pun mama sponsor..."...hehee..diz what my dad teach me how to counter to this kind of situation....
baru la mereka diam...and tukar topik....

everytime,...when 'pulang kampun', i always get this kind of situation...damn....
terutama yang belah2 bapak aku...for the first...mmg la rasa macam nak ngusik....
tapi last year kalau tak salah...raya umah kawan bpk aku...siap bg no hp anak dara dia lagi...so taun ni...kami tak dtg raya umah dia...rilek2 duu..tggu cool dulu..baru kami dtg...hehehe...

tapi dulu...dulu la...di-ambang 18-20an aku...masa tgh hangat2....aku ada usulkan ngan parent aku nak kawin...penat aku usul la...tapi parent aku dok nasihat...nasihat...jgn kawin muda...sbb parent aku ni kawen muda...dalam 21 sumting la...mak aku tgh belajar...mcm2 cara kau pujuk parent aku...satu pun mereka tak layan..tapi biler umur aku skang..aku jadi mcm biasa jer...kadang2 tak terpikir jer...just want to go with the flow (pinjam ayat adibah jap)...
masa ni la bpk aku ckp kat aku "dulu aku ni mcm ko la...tak leh thn2...nak kawin jer...sbb tue kami buat tak endah ngan permintaan ko...sbb biler ko dah lps time 'gatal' ko tue...ko ok la...enjoy life ko...subuh pun nak mak-bpk kejut...nak kawin"

this phrase make me think jauh kedepan...far far away....btul jugak...subuh pun subuh gajah..nak kawin..kalau la aku kwin jugak....hmmm ntah ape jadiknya....

so secara tak langsung ini menjadi motivasi aku utk belajar trusss dan kuatkan smgt utk ber-amal...susah mmg susah..tapi plan2 aku cuba..skit2...byk rintangan...kemalasan la musuh utama....saper tanak kawin ye tak??

hmm kat sini aku post gamba2 kat putrajaya..niat di hati bkn nak poyo atau bangga diri..cuma nak kongsi..because..sharing is caring....
gambar ni masa aku pg Floria dgn adibah dkt putrajaya...cantik!!

dan aku dah berani nak reveal laman web flickr aku...dtg la visit photostream aku di

http://www.flickr.com/photos/35354553@N07/









"SELAMAT HARI RAYA SEMUA"

4 comments:

duchess11 is DiBaH said...

fuiyoooooo...
ade post psal kahwin laa..
berani nmpak?
hehhee..:p

plus,len kali ckap je kat paman u,
"kalo gurl yg paman nak knalkan tu,bleh tahn mkan megi n petai n spaghetti yg sy masak bleh la kot.." hehhee...:P

bellar0ssa said...

heh,roy..subuh p0n subuh gajah de hati nk kwen.hehe..ala bese lah roy.aku p0n cm2 gak.hm tp yep follow the flow.

mak aku asek suh bgtau danial je.jgn lupe msuk minang aku.huhu.yelah.bile blik dok jmpe kan.agaknye.klo kt msia.mamp0s mak aku da kwen kan.

btw,ko ati2 ek kt indon tuh,seram semacam plak aku dgr mcm2 hal.

k.follow blog ko~

Anonymous said...

bagi kat aku je la no anak dara paman ko tu.haha

dr.radzi said...

actually masa ko mntk nak kawen ngn parent ko tu,tu bukan masa 'gatal' ko...tapi itu masa ko sensitif dgn dosa dan nk jaga hubungan supaya lebih diredhai....tapi bila dah lama2....

jangan sampai kita 'terbiasa' dengan maksiat,nanti kita akan 'kebas'.

bila dah 'kebas',buat apa pon tak rasa besalah...buat itu tak rasa bdosa,buat ini tak rasa bdosa. rasa macam biasa je...bahaya tu bro...

kasih sayang kita kat kekasih kita tu tuhan yang bagi,jgn cabar kekuasaan DIA, sebab kalau DIA marah, bila2 je DIA boleh tarik rasa kasih sayang tu, bila2 je DIA boleh letak rasa jemu/bosan/benci. jgn break dowh....aku doakan korg cepat kawen. amiiiin.=)

-sahabat-

Related Posts with Thumbnails